Balıq insanın sağlam qidalanmasının vacib hissəsidir. Mütəxəssislər həftədə 2-3 dəfə balıq yeməyi tövsiyə edirlər və bu, təsadüfi deyil. Balıq zülal və faydalı yağların əla mənbəyidir və bu səbəbdən balanslı rasionun mühüm hissəsi sayılır. Lakin bəzi balıq növləri digərlərindən daha faydalıdır.
Ən faydalı 7 balıq növünü təqdim edirik:
Som balığı (losos)
Omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir
Civa səviyyəsi aşağıdır
Aşağıdakılarla bədəni dəstəkləyir:
Zülal, amin turşuları
Vitamin D, dəmir, kalsium, kalium
Antioksidantlar: vitamin E, C, selen
Skumbriya (makrela)
Xüsusilə Atlantik skumbriyası ekoloji cəhətdən təmiz sayılır
Zəngin mənbə:
Zülal, kalsium, maqnezium, kalium, selen
B qrupu vitaminləri (xüsusilə D vitamini)
Pəhriz üçün uyğun balıqdır
Alabalıq (radujnaya forel)
Az çirklənmiş növlər sırasındadır
Ürək sağlamlığı üçün faydalıdır
Yüksək zülal, aşağı doymuş yağ miqdarı ilə seçilir
Sardina
Kiçik olsa da, çoxlu omega-3, kalsium, vitamin D və B12 ehtiva edir
Civa yığımı azdır – digər balıqlarla müqayisədə daha təhlükəsizdir
Ton balığı (tunets)
Zülal və doymamış yağlar baxımından zəngindir
Əzilmiş (konservləşdirilmiş) ton balığı – civanın daha az olduğu növdür
Sağlam qidalanmada dəyərli məhsuldur
Sayda (saithe, pollock-a oxşar)
85 qramda təxminən 15 qram zülal
Omega-3 ilə zəngindir
Aşağı karbohidrat və doymuş yağ miqdarı
Civa səviyyəsi ən aşağı olan balıqlardan biridir
Siyənək (seld)
Zülal mənbəyi kimi çox faydalıdır
Ucuz olmasına baxmayaraq, qidalılığı yüksəkdir
Tərkibində:
Asan mənimsənilən yağ (33%-ə qədər)
Vitaminlər: A, D, E, B qrupu
Minerallar: fosfor, kalium, kalsium, natrium, maqnezium, yod
Omega-3 yağ turşuları//Milli.Az
Comments are closed.