Dietoloq, qastroenteroloq və ANO Elmi Tədqiqat Mərkəzinin “Sağlam Qidalanma” icraçı direktoru Nuriyyə Dianova payızda pəhrizə hansı məhsulların daxil edilməli olduğunu bildirib.
Dietoloq hesab edir ki, ilk növbədə balqabaq, yerkökü və çuğundur kimi aşağı kalorili tərəvəzlər bi qida rasionuna daxildir. Onların tərkibindəki mikroelementlər immunitet sistemini gücləndirməyə, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmağa, dəriyə sağlam görünüş bəxş etməyə, həmçinin bağırsaq mikrobiotasına kömək edir.
Dietoloq: “Gündəlik qida rasionunuza meyvələri də daxil etməlisiniz, xüsusən də tərkibində C vitamini olan sitrus meyvələr və kivi. Çünki bu meyvələr ürəyinizin işləməsinə kömək edəcək və sizə toxluq hissi verəcək. Banan da bu meyvələr sırasındadır ondan şəkər əvəzedicisi kimi də istifadə edilə bilər.
İtburnu, zoğal, lingonberries və qara qarağat kimi giləmeyvələr immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir və eyni zamanda toxluq hissi verir.
Yağlı balıq, xüsusən də skumbriya və siyənək də bu fəsildə qidalanma menyusuna daxil olmalıdır. Çünki dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır və ürəyin işinə kömək edir.
Fındıq və qoz-fındıq sinir sistemini dəstəkləməyə kömək edir, xüsusilə soyuq havalarda qurudulmuş meyvələr də şəkərin yerini almağa və mədə-bağırsaq traktının işləməsinə kömək edəcəkdir.”
Payızda soyuqdəymə və virus xəstəliklərinin tezliyi kəskin şəkildə artır, çünki immunitet sisteminin qoruyucu funksiyaları nəzərəçarpacaq dərəcədə zəifləyir. Ona görə də qidalanmaya xüsusi diqqət ayırmaq çox vacibdir./BAKU.WS