Sağlamlıq: Bir stəkan qatıqla gələn 8 fayda – FOTO

0

Qatıq yüksək qida dəyəri olan, bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və immuniteti gücləndirən bir içkidir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Şengül Sangu Talak bir stəkan qatıqla gələn 8 faydanı açıqlayıb və təkliflər verib; sizə meyvə ilə şirinləşdirə biləcəyiniz üç sağlam resept verib

Qatığın tərkibində probiotik bakteriyalar olduğu üçün, qida dəyəri yüksək olan, bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və immuniteti gücləndirir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Şengül Sangu Talak, “Yoğurt kimi qıcqıraraq əldə edilən bir stəkan (200 ml) qatıqda 100 kalori enerji var. Üstəlik, bir stəkan gündəlik kalsium ehtiyacının yüzdə 24, A vitamininin yüzdə 14-ünü, yüzdə kalium, “Dəmirin də yüzdə 2-sini təmin edir. B12 və E kimi vitaminlər və fosfor, sink, fol turşusu və maqnezium kimi minerallar baxımından da çox zəngindir. Bu sağlam içki mütləq gündəlik pəhriz daxil edilməlidir” – deyir.

Tələk fermentasiyadan sonra, südün tərkibindəki laktozanın 75 faiz azalması sayəsində laktoza dözümsüzlüyü olan insanların onu rahatlıqla istehlak edə bildiyini vurğulayaraq, “Xüsusilə təravətləndirici sağlamlıq anbarı olan qatığın turş dadını aradan qaldırmaq üçün, yay istisində yay meyvələrindən istifadə edə bilərsiniz”.Kefirin faydaları nelerdir, kefir kanserden korur mu? İşte bir bardak kefirle gelen 8 fayda!

Ürək xəstəliyi riskini azaldır

Bəzi tədqiqatlar; Qatığın – kefirin tərkibindəki probiotik bakteriyaların pis xolesterin adlanan LDL xolesterini aşağı salan təsirə malik olduğunu göstərir. Bundan əlavə, tərkibindəki kalium sayəsində təzyiqi tarazlaşdıran xüsusiyyəti də olan kefir ürək xəstəlikləri riskini azalda bilər.

Sümükləri gücləndirir

Yaşlandıqca sümüklər zəiflədiyi halda, xüsusilə menopozdan sonra, sümük sıxlığının azalması ilə qırılma və osteoporoz riski artır. Son tədqiqatlar; Kefirin sümük hüceyrələri tərəfindən kalsiumun udulmasını artıra biləcəyini ortaya çıxarsa da, kefirin zəngin kalsium və K vitamini tərkibi sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmaq və sümük rezorbsiyasını yavaşlatmaq üçün, ən təsirli üsul olaraq göstərilir.

İmmuniteti gücləndirir

Qatıq fermentasiya zamanı ayrılan faydalı maddələr sayəsində immunitet sistemini gücləndirir. Bundan əlavə, zülal, kalsium, maqnezium və bir çox vitaminlərlə zəngin olan kefir hər gün 1 stəkan içildikdə gündəlik ehtiyacımızın böyük hissəsini ödəyə bilir və immunitet sistemini gücləndirərək xəstəliklərdən qorunmağa dəstək verir.

Həzm sistemini tənzimləyir, xoralardan qoruyurKefirin faydaları nelerdir, kefir kanserden korur mu? İşte bir bardak kefirle gelen 8 fayda!

Talak, “Bağırsağın bakteriya tarazlığını təmin edən kefir, həzmi asanlaşdırır və qəbizlik, şişkinlik, həzmsizlik kimi həzm sistemi şikayətlərini azaldır. Bundan başqa bəzi araşdırmalarda Helicobacter pylori səbəb olduğu xoraların müalicəsinə kefir əlavə edilərkən, Helicobacter pylori-nin çoxalmasına maneə yaradır.”

Uzunmüddətli toxluq hissi verir

Sağlam qidalanmaya əhəmiyyət verənlər üçün, kefir qəlyanaltılarda  əvəzolunmazdı. Çünki 1 stəkanla orqanizmi qəlyanaltıda qəbul etməyimizlə lazım olan bütün vitamin və minerallarla yanaşı, karbohidrat və zülalla da təmin edə bilərik. Üstəlik, uzun müddətli toxluq hissi təmin etdiyi üçün, arıqlama pəhrizlərinə də yaxşı seçimdir.

Psixoloji pozğunluqlardan qoruyur

Kefir kimi fermentləşdirilmiş qidalarda olan bəzi probiotik bakteriyalar kifayət qədər miqdarda istehlak edildikdə, müxtəlif kimyəvi maddələr əmələ gətirir. Bu kimyəvi maddələr emosional vəziyyəti yaxşılaşdırmaq, narahatlığı azaltmaq və psixoloji pozğunluqları müalicə etmək üçün, müsbət təsir göstərə bilər.

Dərini gözəlləşdirir

Kefirin tərkibindəki A vitamini dəri sağlamlığı üçün, böyük faydalar təmin edir. Dəri hüceyrələrinin bərpasını yeniləyir və sürətləndirir və yaşlanma əleyhinə təsir yaradır. Eqzema kimi dəri problemlərinin qarşısını alma təsiri olan kefir saç və dırnaqların sağlam və sürətli uzanmasını da dəstəkləyir.

Xərçəngdən qoruyur, müalicəyə müsbət təsir edir

Kefirin tərkibindəki selenium; E vitamini katalaza və superoksid dismutaz fermentləri ilə birlikdə hüceyrələrə antioksidan təsir göstərir. Bu, xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini yavaşlata bilər. Gündə 1 stəkan kefir istehlakı xərçəngdən qorunmağa dəstək verir.

Bu meyvələr qatığa dad qatacaqKefirin faydaları nelerdir, kefir kanserden korur mu? İşte bir bardak kefirle gelen 8 fayda!

Talak meyvələrlə şirinləşdirə biləcəyiniz üç sağlam kefir resepti verib:

  • 1 stəkan kefir, 5 çiyələk, 1 ovuc moruq, 1 xörək qaşığı kətan toxumu blenderdən keçirilir və yarım çay qaşığı darçın əlavə edilərək istehlak edilir.
  • 1 stəkan kefir, yarım banan, 5 çiy badam və 1 xörək qaşığı çia toxumu blenderdən keçirilərək istehlak edilir.
  • 1 stəkan kefiri 3 təzə əriklə qarışdırın və ona 2 bütöv qoz və 2-3 xörək qaşığı yulaf əlavə edin.

 

Esmira ŞÜKÜROVA İctimairey.az

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Tərcümə »