Xərçəng hüceyrələrini tək-tək məhv edən meyvə – Orqanizmi başdan-ayağa yeniləyir

Xərçəngin meydana gəlməsində genetik amillərlə yanaşı, həyat tərzi və ətraf mühit faktorları mühüm rol oynayır.

Buna görə də xərçənglə mübarizə aparan qidaları istehlak etmək və kanserogen təsirə malik qidalardan uzaq durmaq bu təhlükəli xəstəliyin qarşısını almaqda vacibdir. Bəzi qidaların elmi cəhətdən xərçəng riski ilə əlaqəli olduğu sübut edildiyi halda, bəziləri isə xərçəngə qarşı qoruyucu xüsusiyyətləri ilə tanınır.

Emal olunmuş ət məhsulları (kolbasa, sosis, hisə verilmiş ət), şəkər və yüksək fruktozalı qarğıdalı siropu tərkibli qidalar, qızardılmış və yüksək temperaturda bişirilmiş yeməklər, süni rəngləndiricilər və konservantlar əlavə olunmuş məhsullar, trans yağlar və hidrogenləşdirilmiş yağlar xərçəng yaradır.

XƏRÇƏNGƏ QALXAN OLAN QİDALAR!

Kələm, brokoli, gül kələmi xərçəngi önlədiyi sübut olunub. Onlar güclü xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik sülforafan kimi bioloji aktiv molekullarla parçalanan qlükosinolatlar baxımından zəngindir.

Narın tərkibindəki ellag turşusu xüsusilə süd vəzi xərçəngi də daxil olmaqla bir çox xərçəng növünün qarşısını almağa və müalicəsinə kömək etməyə faydalıdır. Bu turşu xərçəngə səbəb olan molekullara yapışaraq onları təsirsiz hala gətirir.

Badam, quru üzüm, moruq, çiyələk, böyürtkən kimi qidalar güclü antioksidant və resveratrol baxımından olduqca zəngindir. Antioksidantlar sərbəst radikalları zərərsizləşdirərək DNT zədələnməsinin qarşısını alır və xərçəng inkişafını ləngidə bilər.

Buğda cövhəri (səməni ) xərçəng kimi ölümcül xəstəliklərin müalicəsində mühüm rol oynayır. Yüksək miqdarda xlorofil ehtiva edərək 17 dəyərli amin turşusu ilə orqanizmin güclü müdafiə mexanizmini təmin edir. Bundan əlavə, kimyaterapiya və radioterapiyanın əks təsirlərini azaltmağa kömək edir./Milli.az/

Comments are closed.

Tərcümə »