Araşdırmalar göstərib ki, xüsusilə bir qida hər il milyonlarla insanın ölümünə səbəb olan ürək xəstəliyi riskini azalda bilər. Hətta xolesterol kimi bir bəlanı qida vasitəsiylə aradan qaldırmaq mümkündür.
Yediyimiz şey ümumi sağlamlığımız və rifahımız üçün vacib amildir. Bu, bütün dünyada artan bir problem olan ürək-damar sağlamlığına və ya ürəyimizin, qan dövranı sistemimizin fəaliyyətinə də aiddir. Xüsusilə yüksək xolesterin ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəblərindən biri kimi önə çıxır. Bunun səbəbi, damarlarda xolesterinin yığılması, onların daralmasına və qanın düzgün axmasına mane olmasıdır.
Yüksək xolesterol adətən qidalanmadan qaynaqlanır və doymuş yağların istehlakı bu vəziyyəti sürətləndirir. Buna görə səhiyyə təşkilatları insanlara xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırmaq üçün doymuş yağ qəbulunu azaltmağı tövsiyə edir.
Mütəxəssislər yeməklərinizə zeytun yağı əlavə etməyi tövsiyə edir. Zeytun yağı ürək-damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün əla qidadır və souslar, yeməklər üçün seçim yağı olmalıdır. Zeytun yağı qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir və ürək sağlamlığı üçün çox vacib olan ümumi ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Elmi araşdırmalar zeytun yağının ürək-damar sağlamlığının qorunmasında da rol oynayan yüksək antioksidant tərkibinin də əhəmiyyətli olduğunu ortaya qoyur. Gündə 20 qrama qədər zeytun yağı qəbul edə bilərsiniz. (Axşam.az)