Bal haqqında 6 əsas mif:  Nə doğrudur, nə yox?

0

Bal dünyanın ən məşhur qidalarından biridir. Alimlər uzun müddətdir ki, onun faydalı xüsusiyyətlərini öyrənirlər, lakin bir çox araşdırmalara baxmayaraq, insanlar hələ də ən çox yayılmış miflərə inanırlar. Doğrudanmı bal qızdırılanda toksinlər buraxır və son istifadə müddəti yoxdur? İndi bu barədə oxucularımıza məlumat verəcəyik.

Balın faydalı xassələri haqqında çox şey məlumdur – o, antiinflamatuar, antibakterial və antiviral xüsusiyyətlərə malik antioksidantların və kimyəvi maddələrin mənbəyidir. Laboratoriya və klinik tədqiqatlar məhsulun yeni toxumaların böyüməsini stimullaşdıran və dəri xəstəliklərini yüngülləşdirən effektiv geniş spektrli antibakterial olduğunu göstərmişdir.

Ancaq bir çox elmi işlərə baxmayaraq, bal haqqında miflər hələ də mövcuddur və bir çox insan onlara inanır. Ən məşhur inanclar haqqında danışırıq və nəyin doğru və nəyin olmadığını hələ də öyrənirik.

Mif №1. Bal kristallaşırsa, o, xarab olur

Kristallaşma balda şəkərin olması səbəbindən baş verən təbii bir prosesdir: qlükoza və fruktoza. Məhz bu birləşmələr kristallar əmələ gətirir və məhsulu sərtləşdirir. Kristallaşma sürəti şəkərin miqdarından asılıdır. Hətta bu formada bal öz faydalı xüsusiyyətlərini və ətirini itirmir. Onu axan hala gətirməyin ən asan yolu mikrodalğalı sobada 20-30 saniyə qızdırmaqdır.

Mif №2. Bal qızdırıldıqda toksinləri və təhlükəli maddələri buraxır

Təbii üzvi balın tərkibində zərərli kimyəvi maddələr yoxdur, buna görə məhsul toksinləri buraxa bilməz – sadəcə onlar yoxdur. Ancaq süni maddələr və tatlandırıcılar olan bal alsanız, bu mümkündür.

Lakin təbii bal çox qızdırıldıqda faydalı fermentləri və qida maddələrini itirə bilər, ona görə də bu halda diqqətli olmaq lazımdır. İstilik üçün ideal temperatur təxminən 40 dərəcədir.

Mif №3: Balın son istifadə tarixi yoxdur.

Balın – heç vaxt açılıb qaranlıq və sərin yerdə saxlanmaması şərti ilə – qeyri-məhdud saxlama müddəti yoxdur. Zamanla, açıldıqdan sonra, bal dadını və rəngini dəyişə bilər, hətta bəzi qida maddələrini itirə bilər. Buna görə məhsulu təzə halda yemək məsləhətdir – bu halda maksimum fayda əldə edəcəksiniz.

Mif sayı 4. Qatı bal mayedənduru halından  daha yaxşıdır

Bir çox insanlar qatı balın maye baldan daha yaxşı olduğunu düşünür, lakin əslində bu, məhsulun keyfiyyət göstəricisindən uzaqdır. Balın tərkibinə bir çox amillər təsir göstərir: toplama yeri, torpaq şəraiti, landşaft, hava, rütubət. Keyfiyyəti yalnız ardıcıllıqla mühakimə etməmək daha yaxşıdır – satıcıya, yerə, toplama prosesinə və məhsulun tərkibinə diqqət yetirməlisiniz.

Mif №5: Bütün ballar eynidir.

Balın bir çox növləri var – məhsul həm bitkilərdən, həm də çiçəklərdən hazırlanır. Nektarın mənbəyindən asılı olaraq görünüşü, dadı, qoxusu və teksturası müxtəlifdir və müxtəlif faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Azərbaycanda məsələn, yovşan, çiçək, cökə və meşə balı məşhurdur.

Mif №6: Filtr edilməmiş bal ən yaxşısıdır.

Pətəkdən bal çıxaran zaman arıçı onu süzür – tozcuq və bal mumunun kiçik hissəcikləri belə çıxarılır. Süzülmüş və ya pasterizə edilmiş məhsul maye və şəffafdır. Pasterizasiya prosesi raf balın ömrünü artırır və dadına təsir edə bilən maya hüceyrələrini öldürür – belə bal hələ də təmiz və təbii hesab olunur.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Tərcümə »