Təmiz içməli su sağlamlığın və rifahın açarıdır. Bununla belə, suyun təmizlənməsi üçün, bahalı filtrlərin alınması həmişə mümkün olmur. Xoşbəxtlikdən, xüsusi avadanlıq tələb etməyən, kran suyunu dezinfeksiya etmək üçün, sadə və təsirli xalq üsulları var.
Bu təlimatda evdə suyu təmizləməyin və hər kəs üçün əlçatan olan, bir neçə sadə üsulunu nəzərdən keçirək.
Birincisi, ən çox yayılmış üsullardan biri, qaynadılmış sudur. Yüksək temperatur suyu sterilizasiya edir, mikrobları və bakteriyaları öldürür. Lakin maksimum effekt əldə etmək üçün, suyu ən azı 25 dəqiqə qaynatmaq lazımdır. Sonra içmək üçün soyutmaq lazımdır. Proses əmək tələb edir, lakin etibarlıdır.
İkincisi seçim suyu dondurmaqdır. Sıfırdan aşağı temperatur bakteriyaları məhv edir. Su yarı dondurulduqda, zərərli çirklilik çökən qalan mayeni boşaltmaq lazımdır.
Üçüncüsü, aktivləşdirilmiş karbondan istifadə edərək, suyu təmizləyə bilərsiniz. Bir neçə kömür tabletini cunaya sarın və 8 saat suya qoyun. Kömür qoxuları təsirli şəkildə neytrallaşdırır və zərərli maddələri udur, suyu içməyə uyğun edir.
Dördüncüsü, suyun çökdürülməsi üsulu hamıya məlumdur. Bir qaba su tökün və otaq temperaturunda qalsın. 8 saatdan sonra xlor və əksər çirklər buxarlanacaq. Bununla belə, ağır metal duzları qalacaq, buna görə də oturmuş suyun yalnız üçdə ikisini içə bilərsiniz.
Bu sadə tövsiyələrə əməl etməklə, xüsusi filtrlərdən istifadə etmədən evdə suyu tez bir zamanda təmizləyə bilərsiniz. Qaynatma, aktivləşdirilmiş karbon, dondurma və çökdürmə – bu mövcud üsullar suyu dezinfeksiya etməyə və onu içmək üçün təhlükəsiz etməyə kömək edəcəkdir. Resurslarınıza və şəxsi seçimlərinizə əsaslanaraq sizin üçün ən uyğun olan metodu seçin.
Esmira ŞÜKÜROVA