Niyə şəkəri sevirik? – Xeyri və Zərələri

0

Terapevt gündəlik qida rasionunda şəkərdən imtina etməyin mümkün olub-olmadığını və bunun hansı nəticələrə gətirib çıxaracağını izah etdi.

Mədədə normal təmizlənmiş şəkər iki tərkib hissəsinə parçalanır: fruktoza və qlükoza. Qlükoza beynin normal fəaliyyəti üçün vacib elementdir. Əgər onun az hissəsi bədənə daxil olarsa, o zaman insanda əzələ zəifliyi, çaşqınlıq baş verir. Eyni zamanda, həzm sisteminin işinə zərər verir.

Buna baxmayaraq, terapevt Yuri Şilovun fikrincə, qəbul edilən şəkərin dozasını artırmağa dəyməz. Fakt budur ki, lazımi qlükozanı təkcə ondan deyil, həm də şirin tərəvəz və meyvələrdən ala bilərsiniz.
Təbii şəkərlər bal, süd məhsulları və qoz-fındıqda da olur. Onların istifadəsi bədənin normal işləməsi üçün kifayət olan qlükoza, fruktoza, laktozanın gündəlik normasını almağa imkan verir.

Bir insana nə qədər şəkər lazımdır?

Dietoloqlar xroniki xəstəlikləri olmayan sağlam insanlara gündə 25-30 qramdan çox şəkər yeməməyi tövsiyə edir. Ancaq təəssüf ki, az adam onların sözlərinə qulaq asır: Rusiyada orta istehlak nisbəti 107 qram, ABŞ-da 160 qramdır.

Şəkər əlavə etməyi dayandırsanız, nə baş verər?

Təmiz şəkərdən qaçınmaq bir çox sağlamlıq faydası gətirəcək. Terapevtin sözlərinə görə, bunun nəticələri yalnız müsbət olacaq: artıq çəki gedəcək, ürək və qan damarlarının işi yaxşılaşacaq, endokrin sistemin işi normallaşacaq, diabet, piylənmə və ateroskleroz əhəmiyyətli dərəcədə azalacaq.
“Və siz nəhayət bir çox məhsulların əsl dadını hiss edəcəksiniz: təzə meyvələrdən tutmuş, təbii yarpaqlı çaya qədər” – deyə doktor Şilov bildirib.

Orqanizm yeniləşəcək, qan təzyiqində kəskin artımlar keçmişdə qalacaq və əmək istismarı üçün fiziki və zehni güc yenidən ortaya çıxacaq. Şəkər yeməyi dayandıran yeniyetmələr (ən azı böyük miqdarda) üzlərini nifrət edilən sızanaqlar olmadan görə biləcəklər.

İctimairey.az

Loading

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Tərcümə »